Аскольда

Яблуня, Аскольда

Пізньозимовий сорт яблуні виведений в ІС УААН (Київ). Відзначається скороплідністю (3 – 4 рік), регулярною, високою врожайністю, зимостійкістю та стійкістю проти парші. Дерево середньоросле, з широкоовальною, компактною середньо загущеною кроною. Плоди середнього та більшого за середній розміру (140 – 180 г.), одномірні, зрізано-округлоконічні, жовті з розмитим рожево–червоним рум’янцем майже на всій поверхні, та підшкірними вкрапленнями. М’якуш кремовий, щільний, дрібнозернистий, ніжний, дуже соковитий, ароматний, відмінного кисло-солодкого смаку (4.3 – 4,5 бала). Знімальна стиглість настає в кінці вересня, споживча – з листопада до травня без втрат високих смакових якостей. Транспортабельність висока. Цей сорт користується значним авторитетом у садівників.