Марія

Груша, Марія

Пізньозимовий  сорт груші виведений в Кримському НДЦП. Дерево середньоросле, з округло-пірамідальною кроною. Сорт  відзначається скороплідністю, високою стабільною врожайністю, стійкістю до парші і термічного опіку листя. Плоди дуже великі, одномірні, масою 220 – 350 г, грушоподібні, зеленувато-жовті, з кармінним рум’янцем та з численним дрібним вкрапленням. М’якоть кремова, соковита, таюча, масляниста, відмінного кислувато-солодкого смаку (4.7 – 4.8 бали). Знімальна стиглість плодів настає в другій половині жовтня. В сховищі можуть зберігатись до лютого, в холодильнику – до травня. Транспортабельність висока.
Переваги: скороплідність; висока зимостійкість; стійкість до парші; часткова самоплідність; висока якість і лежкість плодів.
Недоліки: при передчасному зніманні, знижуються смакові якості.